Ja reziser

Tripovi

17.03.2005.

Sapunica (šablon)

Alehandra je rasla u divnom okruženju. Od kad je prvi put udahnula zrak na ovom dunjaluku bila je miljenica sudbine. Sudbina je htjela da Alehandra ima brata Danilona. Danilon je bio mutav, i to ga je sputavalo uvijek u životu. Njih dvoje su imali sestru Branku-Danku. Branka-Danka je imala tako nevin pogled, nevin da bi istopio srce i Arkanu da ga izdajnici srpskog naroda nisu poslali kod đavola koji je bio Turčin.
Kako je vrijeme prolazilo djeca su rasla i njihove ličnosti su počele lagano kristalisati. Alehandra je postajala oličenje zla i pohlepnosti, bila je toliko ohola da se ogadila i samom šejtanu. Uvijek je dobivala ono što je htjela, nerijetko i preko leđa drugih ljudi, posebno svog mutavog brata i nevine sestrice.
Oni su živjeli sa svojom babom Kornelijom. Kornelija se brinula o njima kao o svojoj djeci, jer njihovi roditelji nikada nisu bili tu. Čak šta više, identitet njihovih roditelja je znao samo lokalni svećenik alkoholičar i njihova baba. Sve lijepo što su naučili, naučili su od nje. Baba je bila vrlo bogata, i znalo se da će samo izabrani dobiti najbolji dio kolača kad matora rikne.
Amarildo je bio povučen mladić. Bio je zadovoljan malim stvarima i bio je nesretan. Razlog njegove nesreće je bila nesretna ljubav sa Brankom-Dankom. Imao je ljubavnicu Tanitu, sa kojom je bio samo zbog jedne stvari: hrane. Nije je nimalo volio, čak šta više mrzio je, jer je ova bila vještica na svoj način. Ona je njega voljela jer joj je on obezbjeđivao kurac.
Razlog Amarildove nesretne ljubavi je bila Alehandra. Alehandra je znala mnogo stvari, i znala je da, ako bi Amarildo saznao neke, da bi ona ostala bez nasljedstva. Jedna od presudnih stvari koja je morala ostati tajna je bila ta da je njihova baba Kornelija bila zapravo Amarildova baba. Kornelija nije to znala jer je patila od pomračenja uma, tadašnjoj medicini veoma mistične bolesti. Alehandrin izgovor da se Amarildo i Branka-Danka ne pokupe je bio taj što je Amarildova porodica, tada pleme, prije 6 koljena zaratila sa njihovom porodicom, odnosno plemenom, zbog jedne parcele. Te dvije porodice se nikada više nisu pomirile.
Dražen je bio baštovan babe Kornelije. Bio je toliko dobar čovjek da je njegova dobrota često graničila sa ludilom. Kroz njegove vene nije tekla krv nego voda. Bio je pedantan, čist, zgodan, uredan, a neki zli jezici su tvrdili da je bio i vrlo obdaren alatom za presađivanje ljudske rase. Bio je slijep i gluh, i patio je od gubitka pamćenja kao posljedice rata kojeg se nije sjećao. Nije se sjećao svog porijekla, niti ičega što se dogodilo prije tog rata kojeg se nije sjećao. Svima je pomagao i uvijek je bio na usluzi. To je najviše koristila zla Alehandra. Ona je znala Draženovo porijeklo, i kako joj on može biti od koristi da dobije nasljedstvo. Glumila je da nosi njegovo dijete i da će se udati za njega ako se on bude ponašao onako kako ona bude htjela.
Alehandra je takođe znala da je Dražen ustvari njihov otac, i da je takođe otac od Amarilda. Znala je i da je Amarildova mama njegova baba Kornelija, za koju su Branka-Danka i Danilon mislili da je njihova baba. Baba nije znala ništa. Znala je i ko je njihova mama. Njihova mama je bila polusestra od Amarildove babe, odnosno mame Kornelije. Ona se zvala Silvija. Alehandra se zajebala u samo jednoj stvari: mislila je da je Silvija mrtva.
Kada je bolest babe Kornelije već bila poodmakla, činilo se da Alehandru više ništa ne može zaustaviti. Međutim, samo je jedna stvar bila jača od njene pohlepe, a to je bila Amarildova ljubav. Amarildo je počeo shvatati šta se dešava i znao je da će uspjeti zaustaviti Alehandru jedino ako pomogne Draženu da se sjeti svog života prije rata koji mu je oduzeo sjećanje, a kojeg se ne sjeća. I tad je Amarildo saznao da postoji doktor koji uspješno vraća sjećanje i skida sihre i ostala sranja. Doveo je tog doktora koji je, osim sjećanja, Draženu vratio vid i sluh. Dražen se sjetio gdje se nalazi Silvija i oni su krenuli u potragu za njom.
Alehandra je i dalje pokušavala da ostvari svoj primordijalni cilj. Međutim i njoj se desilo nešto što je vrlo iznenadilo. Shvatila je da je trudna. Otac tog djeteta je bio brat od Tanite, koji je bio Draženov sin, a baba Kornelija mu je bila tetka. Dijete je u stadiju embrionalnog razvoja oslijepilo i poštedilo sebe ovozemaljskih muka.
Dok je Amarildo tražio Silviju Dražen je otišao u apoteku i kupio lijek za Kornelijinu bolest. Lijek su izmislili dan prije.
I konačno, jednog dana, Amarildo se vratio sa Silvijom. Kad je ugledala Silviju Alehandra je izgubila moć govora, i svi su saznali pravu istinu. Silvija im je ispričala da ustvari njihove porodice nisu zaratile zbog parcele nego zbog ljubavi, i da je baba Kornelija bila glavna spona između njih jer je rađala djecu i jednima i drugima. Baba je bila sretna i samo se smijala. Najsretniji su bili Amarildo i Branka-Danka, koji su priredili vjenčanje dostojno kraljeva i sretno otišli živjeti svoj život. Alehandra se pokajala za sve stvari koje je uradila, i rodila je dijete Draženu, koji je bio njen otac. Baba, sretna jer se izliječila, se udala za muža od svoje maćehe i rodila je šestoro unučadi.

<< 03/2005 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MOJI LINKOVI

BROJAČ POSJETA
69153

Powered by Blogger.ba

Free Web Counter